С дъх на България Ансамбъл "Загорче" тръгва по Европа

  • Сподели в
Публикувана на: 24.10.2016 г.
Източник: http://starozagorskinovini.com

Детският ансамбъл за български фолклор "Загорче" - Стара Загора, е в навечерието на своето голямо 45-о европейско турне. "Четата" на главния художествен ръководител Венелин Кръстев тръгва на 28 октомври, за да покаже пленителното си изкуство в 15 европейски града.

Първият концерт на "Загорче" е в австрийския град Линц още на 29 октомври, а на другия ден играe в Залцбург. Следват Кьолн и Брюксел, холандските Амстердам и Лайден, Франкфурт и Страсбург, Люксембург, Париж, Базел, Женева, Бидинген и Мюнхен, и на връщане - Виена и Братислава!

Три забележителни събития ще украсят с изкуството си малките танцьори, певци и инструменталисти:

След като изнесат концерта си в Парижката консерватория, на 11 ноември в култовата зала "Корто" в сърцето на Париж загорчетата ще заредят с темперамента и изкуството си участниците в честването на 10-годишнината от създаването на българското училище "Св.Св. Кирил и Методий". Поканата за гастрола на българчетата е от основателката на школото, българката Камелия Триулин. Главно действащо лице по организацията и настаняването на ансамбъла е старозагорката Жанета Труше, възпитаничка на "Загорче". Пребиваването им в Швейцария се осъществява със съдействието на друго загорче - Маргарита Борисова.

В Страсбург децата ще покажат таланта си пред Световния форум за демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Под девиза "Аз съм българче" в Амстердам ще се състои световна среща на българските училища, в която ще участват учители и ученици от петте континента на света. Пред тях малките посланици на Стара Загора и България не само ще изиграят своята 90-минутна програма, но и ще направят танцово ателие, за да ги научат да танцуват хората на България.

В европейското турне ще участват 25 деца на възраст от 7 до 16 години. Според Венелин Кръстев, новото, което за кратко с много усилия са успели да постигнат, е универсалността на всички участници в трупата - всички деца свирят на народни инструменти, пеят и танцуват. Новите постановки са "Щракаливата", "Ехо от вековете", "Янкината" и др.